Rapport Poddindex 2018: Stor tillväxt för poddlyssnandet under fjolåret - Sveriges Radio hade över en miljon i räckvidd under sommarveckorna

Rapport Poddindex 2018: Stor tillväxt för poddlyssnandet under fjolåret - Sveriges Radio hade över en miljon i räckvidd under sommarveckorna

Allt fler lyssnar på poddar. Det har blivit ett naturligt samtalsämne att diskutera vilka poddar man lyssnar på. Mediekonsumtionen i form av ljud blir allt populärare, först fick vi all världens musik i våra telefoner, nu har även allt fler svenskar hittat sina favoritpoddar där man kan lyssna på intressanta personer som berättar en spännande historia.

”Podcast har vuxit otroligt starkt under förra året och har blivit en allt mer naturlig del av annonsörernas val av medieköp. För oss på Acast handlar det om att säkerställa att våra poddar och annonser ska finnas tillgängliga och distribuerade där lyssnarna finns. 

Varje vecka har vi i snitt 4,2 miljoner lyssningar på vårt svenska innehåll och desto mer lyssnandet ökar, desto högre blir kraven på en fullt pålitlig mätning. Därför är Poddindex arbete otroligt viktigt för branschen i stort, säger Fredrik Hermansson, Nordenchef på Acast.”

Vi kan nu för första gången få en samlad bild för utvecklingen vecka för vecka hur man konsumerade poddar under 2018. Gemensamt för Sveriges Radio, Acast, Bauer Media och Nent är att vi ser en stadig tillväxt i räckvidden under fjolåret. 

"Att Sverige har en branschstandard för teknisk mätning av podcasts är något som är unikt för oss och som vi är väldigt stolta över. Samarbetet har varit viktig för att förstå konsumtionen och tillväxten på ett område där Sveriges Radio länge har investerat i kvalitetsinnehåll. Sommar i P1 är en tradition som numera har en lika självklar plats digitalt som linjärt och P3s podcastportfölj bidrar i allra högsta grad till att positionera kanalen för en ny generation, Simon Gooch Innovationsdirektör/Chief Innovation Officer Sveriges Radio."

Sveriges Radio har populära radioformat som fungerar lika bra som podd, tydligt är att Sommar i P1 genererar en stor räckvidd och ger många lyssningar av olika episoder. 

”Vi har nu över ett års teknisk data från större delen av den svenska podcastmarknaden. Tidigare har vi följt podcastlyssnandets tillväxt i panelmätningar som Orvesto Konsument och Svenskarna och Internet, men nu kan vi också via teknisk data se en stark tillväxt i både befintliga och nya podcasts. Det finns flertalet enskilda podcasts med en veckoräckvidd på över 100 000. För oss är det bara början, mediets fulla potential blir uppenbar i den räckvidd som Sommar i P1 visade upp under sommarmånaderna. 

Att en enskild podcast har en digital veckoräckvidd på över en miljon visar att podcasts nu är en svensk angelägenhet som både andra medier och annonsörer kommer att behöva förhålla sig till, säger Mattias Björkman Digital affärsutvecklingschef på Bauer Media.”

Vi kan se att Framgångspodden, som bytte från Acast till Bauer Media i början av året, har haft en otroligt stark tillväxt av räckvidd under året. Framgångspodden tillsammans med Alice och Bianca är några av de populäraste kommersiella poddarna på Poddindex. 

Det är även tydligt att familjen Wahlgren är populära då både Wahlgren & Wistam samt Alice och Bianca har många lyssnare som toppar Poddindex varje vecka. 

Nu har det gått ett drygt år sedan Poddindex lanserades och vi har därmed data för en första årsrapport där vi kan analysera utvecklingen för några av Sveriges hetaste poddar. Vi kan se att siffrorna är stabila vilket påvisar att mätningen är tillförlitlig. Räckvidden för poddar i Poddindex har jämförts med Orvesto och våra tal ligger något lägre som är en garanti för att mätningen verkligen fångar en korrekt räckvidd och antal lyssningar varje vecka.

Poddindex lanserades i oktober 2017 av Sveriges Annonsörer tillsammans med Sveriges Radio, Acast, Bauer Media och Nent för att få ordning på räckviddssiffror för poddar. Vi fick direkt ett stort gehör från branschen där poddare uppskattade initiativet med en gemensam mätning och även annonsörer och mediebyråer fick upp ögonen för det nya heta mediet.

Ladda ner Poddindexrapport 2018