Acast expanderar i Europa

Acast expanderar i Europa

Acast tar in 300 miljoner kronor i en av årets största finansieringsrundor. Pengarna kommer från Swedbank Robur och Första AP-fonden, och ska användas till vidare expansion i Europa.

Acast är i dag aktiva i åtta länder: USA, Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland, Sverige, Danmark samt Norge och skall nu expandera i flera Europeiska länder.

Det är andra gången som Swedbank Robur investerar i Acast. Satsningen har drivits av de avgående fondförvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt. De har i regel investerat i bolag som är noterade eller står inför en snar notering. 

Acasts affärsidé att skapa en marknadsplats åt annonsörer som vill marknadsföra sig i poddar. Man ägnar sig åt distribution, egen produktion och annonsförsäljning. Acast var även tidiga med att erbjuda "dynamiska annonser". 

Vid utgången av 2018 förväntas Acast ha 3 300 podcasts på sin plattform, vilket nästan är en fördubbling mot i fjol. Man ger ut stora internationella titlar som "My Dad Wrote a Porno", samt svenska poddar som "Filip & Fredrik" och "Spår".

Mand distribuerar även korta dagliga nyhetsuppdateringar åt BBC och The Guardian, ett format som blir allt mer populärt tack vare den snabba tillväxten för röststyrda högtalare. I USA och Storbritannien har cirka 20 procent av befolkningen tillgång till uppkopplade högtalare via Googles Assistant eller Amazons Alexa och trenden spås explodera i Sverige 2019.