Årsrapport Poddindex och Poddlyssnande 2020

Årsrapport Poddindex och Poddlyssnande 2020

Vi släpper nu en tredje utgåva av årsrapport på ämnet poddar, ta del av uvecklingen för några av Sveriges mest populära poddar och få insikter i hur pandemin påverkade lyssnandet under 2020.

I rapporten finns jämförelse i den tekniska räckvidden från föregående år (2019) för de anslutna plattformarna. Därtill kompletterar vi med insikter om poddlyssnande som mäts genom ORVESTO Konsument.

Poddindex är en teknisk räckviddsmätning som identifierar lyssnare genom unika spelare oavsett vilken kanal man väljer för att lyssna på podd.

Poddtoppen som är en del av ORVESTO Konsument mäter podcastlyssnandet av unika individer, där vi helt enkelt frågar folk om hur ofta de lyssnar på olika typer av podcasts.

 

Olika genrer som engagerar

När människor i större utsträckning styr över sin egen tid så ser vi att de förändrar sina medievanor då de själva väljer vad och när de konsumerar media.

En del genrer är enligt publiken mer intressant för konsumtion i vissa mediekanaler, och vi har de senaste åren kunnat se hur bra genrer som t.ex crime, samhälle/dokumentärer och intervjuer har fungerat som ljudformat i podcasts.

 

“Under första halvan av 2020 engagerade nyheter mer än någonsin, för då ville vi suga i oss precis all information om pandemin och samhället som vi bara kunde. Andra halvan av 2020 såg vi tendenser på att vi blivit något informations-trötta, då såg vi en ny ökning inom humor, eskapism och livsåskådningar. Dessutom infann sig en saknad av våra vänner så vi fortsatte att lyssna på pratpoddar för att fylla hemmet med en vän i örat i stället.”

- Josephine Forssjö, nordisk innehållschef på Acast.

 

”Den självklara vinnaren i genrekriget under pandemin har varit seriösa och relevanta nyhetspoddar. Vi lyssnare har sökt oss till experterna och analyserna för att försöka förstå och få grepp om allt från flockimmunitet, till Qanon, till hur A-kassan funkar.”

- Pelle Porseryd, Content Director PodMe

 

Distributionsplattformar och utgivare på Poddindex

Genom att ha en gemensam valuta där man har enats om hur man skall mäta räckvidden kan man enkelt jämföra alla poddar som är listade på samma villkor. En annonsköpare kan planera sina medieköp genom att få en uppskattning om hur många individer man kan nå ut till.

Poddindex är sedan 2020 än mer transparent med vilket mediehus en podcast är kopplad till, och annonsköpare kan filtrera ut samtliga poddar från en enskild Publicist, liksom Plattform.

"Vi är stolta att vara först ut som Publicist när det lanserades på Poddindex. Podcastlyssnare är oerhört engagerade i sitt innehåll. Faktiskt den mediekanal som engagerar allra mest och kanske den enda dit inte reklamtröttheten nått utan tvärtom lyssnar man gärna, iallafall om det är kreativt kampanjinnehåll av poddarna själva."

- Karolina Roslund, VD på Perfect Day Media.

 


Topp 5 kommersiella poddar på Poddindex.se

Utifrån teknisk räckvidd var de största poddarna under 2020 följande:


Innehåll i rapporten:

  • Hur stor teknisk räckvidd har distributionsplattformarna?
  • Hur kan reklamköpare använda sig av detta medie?
  • Vem är den generella podcastlyssnaren?
  • Vilka genrer engagerar mest?
  • Hur mycket lyssnar svenskarna på poddar?
  • Vilka insikter har aktörerna till följd av COVID-19?


Ta del av rapporten här.